Tájékoztató az Elf Bar és a Poco Bar terjedéséről

Tájékoztató az Elf Bar és a Poco Bar terjedéséről

Miről is van szó?

Mind a régebb óta jelen lévő Elf Bar, mind a Poco Bar, mely csak a közelmúltban robbant be a köztudatba, olyan újgenerációs elektromos cigaretták, melyek országszerte rendkívül nagy népszerűségnek örvendenek az iskoláskorú fiatalok körében. Színes, illatos-tehát fiatalok számára kifejezetten divatos és vonzó.  Sok esetben már 10-12 éves korú gyermekek is használják ezeket az e-cigarettákat, az ő esetükben pedig még nagyobb a nikotinmérgezés valószínűsége.

„A Poco Bar tulajdonképpen az Elf Bar ízesített e-cigaretta szinte kifogyhatatlan verziója, tízezer slukkig kitart, míg a régebbi típus 600-3000 slukkig volt használható. Összehasonlításképp: egy teljes doboz cigarettát nagyjából 250 slukkba tart elfüstölni. Ezzel összefüggésbe hozható, hogy a gyerekek körében ugrásszerűen megnövekedett a nikotinmérgezések száma, mivel az ilyen eszközök egyetlen 5 %-os patronjában annyi nikotin van, mint 2-3 doboz cigarettában.” (index.hu)

Fontos különbség továbbá a hagyományos cigarettához képest, hogy ezek a termékek megszakítás nélkül, huzamosabb ideig szívhatóak. Míg egy szál cigaretta elszívása nagyjából 12-15 slukk, addig a fent említett alternatívái jóval nagyobb mennyiségben fogyaszthatók megszakítás nélkül. Mivel az eszközök nikotintartalma magas, igen addiktívak, továbbá a termékek finom ízesítése tovább növeli a rászokás kockázatát kipróbálás után, mert a keletkezett pára belégzése kellemes, a fogyasztáshoz nem társul a hagyományos cigaretta „bűze”. Éppen ezért könnyebb is észrevétlenül e-cigarettázni akár zárt helyeken is, adott esetben az iskola területén, azonban a hagyományos cigarettákhoz hasonlóan az e-cigaretták használata is tilos a közoktatási intézmények teljes területén.

Habár a Poco Bar és társai ártalmatlanabbnak tűnnek, mint az égésterméket is produkáló hagyományos cigaretták, a bennük található ízesített folyadék hosszútávú hatása a tüdőre és a szervezetre ismeretlen. Mindemellett a piacon folyamatosan jelennek meg újabb márkájú és típusú termékek, melyek összetevőiről még kevesebb információ áll rendelkezésre, ám súlyosan egészségkárosítóak lehetnek.

Végül, de nem utolsósorban az ízesített elektromos cigaretták forgalmazása és fogyasztása is illegális Magyarországon, így az ilyen típusú cigaretták birtoklását, használatát és árusítását egyaránt bünteti a törvény. Nyomatékosan felhívjuk a szülők figyelmét arra, hogy gyermekük támogatása ilyen termékek használatára (akár engedély, akár anyagi formában) törvénysértő!

További tájékoztatás gyanánt ajánlom az alábbi, Zacher Gáborral toxikológussal készült interjút a témával kapcsolatban:

https://www.youtube.com/watch?v=nuSANyeo5po&ab_channel=ATVMagyarorsz%C3%A1g

Sándor Tamás

iskolapszichológus

sandortamas0402@gmail.com